STRELJAČKI SAVEZ ZA LETEĆE METE SRBIJE

Clay Target
Izbor

Aktuelno

 

Izborna Skupština Streljačkog saveza za leteće mete Srbije

 

Dragan Jevtić novi predsednik

BEOGRAD 29. Januar 2013.

Dragan Jevtić, istaknuti streljački raddik iz Beograda, u minulom mandatu član Predsedništva Streljačkog saveza za leteće mete Srbije, izabran je jednoglasno za novog predsednika ovog saveza na Izbornoj skupštni u Beogradu 29.01.2013. za period 2013-2016. godina.Dragan Jevtic

Minutom ćutanja pre početka sednice odata je pošta preminulom Milanu Šotri, predsedniku Streljačkog saveza za leteće mete Srbije, istaknutom strelcu, reprezentativcu, treneru i tvorcu „BG sportskog centra Kovilovo“.

Prisustvovao je 21 delegat od 32 koliko je u Skupštini. Jevtić je sedam godina bio predsednik Streljačkog kluba Partizan i na njegov predlog napravljena je ekipa crno belih u gađanju glinenih golubova koja je dugo godina bila među najboljim u državi. U rukovodstvu Streljačkog saveza za leteće mete Srbije je od osnivanja  1997., a u dva mandata je bio i član Predsedništva Streljačkog saveza Srbije (klasično streljaštvo). Učestvovavo je u organizaciji Šampionata Evrope 2005.  i 2011. i Svetskog šampionata 2011. u Beogradu. Predložila su ga dva kluba „Jedinstvo trap“ (Stara Pazova) i „Grof“(Kalište kod Požarevca).

Jevtić je predložio, a delegati su jednoglasno prihvatili da u Predsedništvu u ciklusu do Rija 2016. budu predsednik Privredne komore Srbije, Miloš Bugarin (zamenik predsednika Saveza), Dr Slobodan Drobljaković (direktor „BG sportskog centra Kovilovo“), Miloje Bujak (SK Jedinstvo trap, Stara Pazova), Bojan Ilić (SK Grof, Kalište kod Požarevca), Branimir Vasić (sportski novinar), Saša Krasojević („Tojota“ centar)  i Nikola Brkić (Partizan arms, Beograd). U radnom delu Skupštine usvojena je izmena Statuta Streljačkog saveza za leteće mete Srbije i broj članova Predsedništva smanjen je sa 13 na sedam.

U Nadzorni odbor izabrani su Zoran Lukić (SK Palež, Obrenovac), Ivan Rožek (Jedinstvo trap, Stara Pazova) i Ljubiša Ristić (Rikošet, Beograd).

Za generalnog sekretara ponovo je izabrana Svetlana Stanković Vujčić. Selektorsku dužnost nastaviće da obavlja, uspešno kao i do sada, Dejan Mihajlović, dok je će tim menadžer biti Predrag Šotra.Gen sekretar

- Trebalo je hrabrosti da prihvatim ovu funkciju koju je sa izuzetnim autoritetom i uspehom obavljao pokojni Milan Šotra, od koga sam mnogo naučio. Zahvaljujem se na poverenju, nadam se da ćemo složno raditi za dobrobit našeg sporta – istakao je Jevtić.- U protekle četiri godine uspeli smo da omasovimao naš sport, pre svega zahvaljujući saradnji sa lovačkim udruženjima i organizacijama, ali  je stasala i odlična generacija juniora, koji su prošle godine zabeležili najveće uspehe u istoriji saveza. Zoran Jakšić je peti junior Evrope, a na juniorskom Svetskom kupu u Porpetu, Nemanja Smiljanić i reprezentacija Srbije su osvojili druga mesta. Mlađi junior Borko Vasiljević beleži odlične rezultate i izuzetno je napredovao.  Uspešno smo organizovali Prvenstvo Evrope i Šampionat sveta 2011., kao i niz jakih međunarodnih turnira iz kalendara ESK, za koje je cela streljačka organizacija dobila brojne pohvale.

Dragan Jevtić je  naglasio da je pred svim članovima Streljačkog saveza za leteće mete Srbije veliki cilj koji traži mnogo rada – osvajanje olimpijske norme za Rio 2016:

- Ovo je ogroman izazov, ali je sportski verovati u našu snagu da ga ostvarimo. Imamo dobre seniore, na najboljem putu da im se pridruže su i juniori, i zato moramo više da radimo na školovanju trenera i sudija, ako želimo da i dalje napredujemo. Takođe, obaveza nam je i da razvijamo i žensko streljaštavo u našim disciplinama, kao i da omasovimo disciplinu skit i počnemo da školujemo i strelce u dubl trapu. U saradnji sa lokalnom samoupravom u streljačkim centrima, pokušaćemo da klubovima pomognemo u stvaranju dobre infrastrukture. Izvanrednu saradnju sa lovačkim udruženjima i klubovima nastojaćemo da unapredimo,  jer su oni, kako se pokazalo, baza našeg sporta.

Generalni sekretar Svetlana Stanković Vujčić je obavestila delegate da su iz programa „Olimpijska tradicija“ OKS dobijena sredstva za dve „PERAZZI“ puške i da će na Mediteranskim igrama u Turskoj u junu ove godine učestvovati i dva takmičara u gađanju glinenih golubova. Zoran Jakšić je i kandidat i za stipendiju.  Streljački savez za leteće mete Srbije konkurisao je  za organizaciju Svetskog kupa u gađanju glinenih golubova 2015. ili  2016. Zahvalila se i na izuzetnoj podršci i pomoći Ministarstvu omladine i sporta Srbije i Olimpijskom komitetu Srbije.

- Potpredsednik Međunarodne  federacije sportskog streljaštva (ISSF)  Methat Wahdan obavestio nas je da je Milan Šotra posthumno odlikovan „Plavim krstom“, najvišim ordenom ISSF i da će ga njegov sin Predrag primiti na narednom kongresu.  Odluka Predsedništva Saveza je da naša „Velika nagrada Beograda“ od ove godine nosi i ime Milana Šotre.  Uskoro ćemo organizovati i seminar za sudije nacionalnog ranga kojim će rukovoditi Predrag Šotra i svi klubovi će poslati po jednog predstavnika kako bismo omasovili sudijski kadar – istakla je Svetlana Stankovič Vujčić.

Podeljena su i priznanja ISSF za organizaciju  Šampionata Evrope i Prvenstva sveta u Beogradu 2011.  Zlatnom medaljom za organizaciju Šampionata sveta i srebrnom medaljom za Prvenstvo Evrope posthumno je nagrađen Milan Šotra i priznanja je primio njegov sin Predrag. Srebne medalje dobili su Bojana Nikolić, Snježana Vajagić i Svetlana Stanković Vujčić, a bronzanu medalju Maja Ristić Penčić. Diplomama je nagrađeno još 23 učesnika u organizaciji ovih velikih takmičenja.

Delegati

Jevtic i Bugarin

Jevtic i Sotra

Jevtic i Vajagic