contact

Photo gallery

Weather Forecast | Weather Maps
 

Live Results. :

Click for Live Results

General Sponsor

Vesti ISSF World Championship 2011.

11. septembar 2011.

Srpski strelci u disciplini skit u ponedeljak na vatrenoj liniji na Šampionatu sveta u Kovilovu

Srpska reprezentacija u discilini skit u ponedeljak 12. septembra izlazi na vatrenu liniju na Šampionatu sveta u „Bg sportskom centru Kovilovo“. Zoran Amanović, Goran Stojadinović i Nenad Radović, sa selektorom Dejanom Mihajlovićem okupili su se na zvaničnom trenigu u nedelju:
- U dobroj smo formi, čak mislim i boljoj nego na Šampinatu Evrope u avgustu – kaže Goran Stojadinović.- Imao sam, na primer, prvu seriju 23 na treningu i promašio sam jedan „dubl“ i to sa pozicije gde obično ne promašujem. Na EŠ pre nešto više od mesec dana odlično smo gađali prvih 75 golubova. Voleo bih da tako počnemo i Šampionat sveta. Moramo da pazimo drugog dana, da ne ponovimo greške sa prvenstva Starog kontinenta, kada smo svi imali slabu petu, poslednju seriju, i pokvarili dobar start.
Selektor Dejan Mihajlović je nekoliko puta istakao da srpskim strelcima nedostaje međunarodno iskustvo i da je to problem o kome mora da se razmišlja mnogo ozbiljnije:
- Činjenica je da vrhunski strelci u svetu imaju neuporedivo više jakih takmičenja i, naravno, mnogo više ispaljenih metaka, nego srpski reprezentativci. Problem je kod nas pre svega u nedostatku sredstava. Sa onim novcem kojim raspolaže na godišnjem nivou Streljački saveza za leteće mete Srbije nije moguće napraviti kvalitetan međunarodni program. Pomaže nam, naravno, to što se u Beogradu svake godine održava nekoliko jakih međunarodnih turnira koje organizuje naš savez i dolaze dobri strelci, ali to ni izdaleka nije dovoljno. Pokušao sam da na pripremama, kroz razgovor, opustim reprezentativce, da ih ne obori trema kada dođu na šampionat. Objektivni smo i znamo koliko vrede u ovoj konkurenciji, ali bi bilo šteta da ne postignu maksimum samo zato što su podlegli atmosferi.
Na pripremama su, prema rečima Mihajlovića, do prošle godine standardnog reprezentativca u trapu i nekadašnjeg državnog šampiona, bile dobre serije:
- Posle EŠ su dobili mali odmor, a zatim smo nastavili da radimo u dosta jakom ritmu za  svetsko prvenstvo. Prema onome što su pokazali, mogu da imaju prosek od 115 do 117 golubova što bi u ekipnoj konkurencniji bilo od 345 do 350 golubova. Recimo, prve serije na zvaničnom treningu bi im, ako bi tako nastavili do kraja,  donele oko 355 krugova za ekipu, što je u okviru naših predviđanja. Za koje mesto bi to bilo dovoljno, u konkurnciji 29 reprezentacija, zavisi i od rezultata rivala. Ovo je strelište na kome mogu da se „ubiju“ visoke serije, dokaz je i 10 oborenih ili izjednačenih svetskih rekorda na ovom Prvenstvu sveta! Skeet team
Generalni sponzor Šampionata sveta u Beogradu ruski proizvođač municije Feter opremio je novim prslucima, kapama i torbama za puške firme Kastelani reprezentaciju Srbije u skitu. Veliku ulogu da se ovaj korisni aranžman dogovori,  imali su i predsednik organizacionog komiteta Prvenstva sveta Milan Šotra i generalni menadžer šampionata Snježana Vajagić.
Ukupno je prijavljeno u skitu 175 strelaca, 124 seniora i 51 junior. Nadmetaće se 29 seniorskih i 11 juniorskih reprezentacija. Početak je u ponedeljak u 9 časova, i ceo dan gađaće 75 golubova (tri serije po 25). U utorak je na programu drugi deo, od 50 golubova i potom finale (od 16,15 časova) šestorice najboljih na osnovu rezultata na 125 golubova gde će se podeliti medalje i jedna olimpijska viza. Ulaz na strelište u Kovilovu je slobodan.

10. septembar 2011.

Kinez Jun Li novi svetski šampion u dubl trapu, oborna još dva svetska rekorda u Kovilovu

Ulog u raspucavanju finala seniora u disciplini dubl trap na Šampionatu sveta u gađanju glinenih golubova u „Bg sportskom centru Kovilovo“ bio je ogroman! Posle dodatnih 50 metaka,  Kinez Jun Li i Nemac Andreas Lev imali su po 194 golubova (146 i 48) i morali su da raspucavaju za zlatnu medalju i (što je dodatno otežalo situaciju) i za olimpijsku vizu za London jer od šestorice finalista samo oni nisu Finalistibili ispunili normu!
     Obojica su u prvoj seriji od dva metka bili precizni, u drugoj seriji Nemac je prvog goluba pogodio, drugog promašio! Kinez je pogodio oba i osvojio zlato i doneo Kini olipijsku vizu.
   Čak trojica strelaca raspucavalo je za bronzu jer su završili sa istim rezultatima finale: Volton Eler (SAD)  193 (145 i 48), Vitali Fokev (Rusija) 193 (146 i 47) i Viliam Čekuti (Malta) 193 (146 i 47). Strelac sa Malte Čekuti promašio je drugog goluba i odmah ispao zauzevši peto mesto. Amerikanac i Rus su bili sigurni na prva dva goluba, u drugoj seriji Eler je skinuo oba i osvojio bronzu, Fokev promašio  jednog i pripalo mu je najnezahvalnije četvrto mesto. Vodeći pre finala sa 147 golubova Kinez Binjuan Hu je posle katastrofalne finalne serije od 43 goluba (sedam promašaja) ostao šesti.
     Za ulazak u finale raspucavala su sa 145 golubova petorica strelaca, mesta je bilo samo za jednog. Prošao je Eler (i osvojio kasnije bronzu),  eliminisavši u poslednjem krugu raspucavanja olimpijskog šampiona iz Atine princa Ahmeda Al Maktuma (Ujedinjeni Arapski Emirati). Otpali su i Šveđanin Dalbi i Kuvajćanin Almutari.Svetski prvak Li
      - Velika je stvar biti šampion sveta i to na ovakvom, prekrasnom strelištu. Pamtiću ga dok sam živ. Ovo je moj uspeh karijere. Pre ovog sam bio na pobedničkom postolju samo jednom i to na Svetskom kupu u Pekingu ove godine kada sam osvojio bronzu. To mi je pomoglo da uđem u reprezentaciju za ovaj šampionat. Nisam još siguran da ću ići u London. U Kini se organizuje izborno takmičenje i tek posle toga određuje se ko će gađati na olimpijskim igrama. – rekao je presrećni i nasmejani 25- godišnji Li.
   „Srebrni“ Andreas Lev (29 godina) je po profesiji vojnik i ovo mu je takođe uspeh karijere.  Najbliži  postolju bio je na SP u Lahtiju 2002. kada je zauzeo peto mesto. Bio je četvrti na EŠ u Osijeku 2009.
   Amerikanac Volton Eler (29 godina) je olimpijski šampion iz Pekinga 2008, šampion sveta iz Nikozije 2003. i vicešampion iz Lahtija 2002.  Ima i pet zlatnih medalja sa svetskih kupova.
    U ekipnoj konkurenciji Kinezi su osvojili zlato sa 432 goluba, Rusi srebro sa istim rezultatom ali slabijom drugom serijom (147:143) Treće serije su im bile iste 143:143. Bronzu su odneli Kuvajćani sa 431 golubom. Ukupno je bio 61 senior i 14 ekipa.
    Vilijam Kraford (SAD) sa 147 golubova oborio je svetski omladinski rekord  za jednog goluba. Držao ga je sa 146 golubova Vilijam Čekuti (Malta) sa EŠ u Nikoziji 2004. Za srebro su raspucavali Artem Leb i LiNekrasov (Rusija) i Ašer Noria (Indija) inače prošlogodišnji juniorski šampion sveta. Rus je pogodio sva četiri goluba Indijac je jednog promašio i morao je da se zadovolji bronzanim trofejom u konkurenciji 16 juniora.

     Ekipno, SAD su osvojile zlato sa 428 golubova i novim svetskim rekordom. Stari su držali Italijani sa 415 golubova sa EŠ u Nikoziji još davne 1998.  Sve četiri ekipe koliko ih je učestvovalo u Beogradu,  imale su bolje rezultate od starog svetskog rekordda: drugoplasirani Rusi 420, trećeplasirani Indijci 419 i četvrtoplasirani Italijani 416!

10. septembar 2011.

Vinsent Henkok predvodi elitu u skitu na Šampionatu sveta u Beogradu

Američki mladi strelac Vinsent Henkok (22 godine) svetski rekorder, olimpijski šampion iz Pekinga, šampion sveta iz  Maribora 2009. i Lonata 2005. , bronzani sa SP u Nikoziji 1007, predvodi svetsku elitu u gađanju glinenih golubova – skit na Šampionatu sveta na strelištu „Bg sportskog centra Kovilovo“ kraj Beograda.
      Sva tri „medaljaša“ iz Pekinga, tako će se naći u ponedeljak 12. septembra na vatrenoj liniji (zvanični trening je u nedelju 11. septembra): Henkok, Tore Brovold (Norveška)  i Antoni Tera (Francuska).   Brovold ima i svetsku bronzu iz Nikozije 2007. U Kovilovu su još dva olimpijska šampiona Enio Falko (Italija) iz Atlante 1996. i Mikola Milčev (Ukrajina) iz Sidneja 2008. Tu je i vicešampion iz Atine 2004. Marko Kampainen (Finska).
      Uz Henkoka, od svetskih šampiona iz poslednje decenije,  prisutan je Valerij Šomin (Rusija) koji Vincent Hancookbrani titulu iz Minhena 2010. a sa prošlogodišnjeg šampionata sveta gađaće sva tri „medaljaša“ - vicešampion Enio Falko (Italija) i trećeplasirani Georgios Ahileos (Kipar). Šomin ima i dve vicešampionske titule - iz Lahtija 2002. i Zagreba 2006. Ahileos je broj jedan na svetskoj rang listi  i jedan je od najtrofejnijih strelaca. Ima svetsku titulu iz Nikozije 2005. i vicešampionsku titulu izu Maribora 2009.  Falko ima ukupno četri svetska srebra: 2010. u Minhenu, 2005. u Lonatu, 2001. u Kairu i 1997. u Limi kao i tri bronze: 2009. u Mariboru, 2002. u Lahtiju i 1994. u Fanjanu. Italijansk kolege kažu da se „naoštrio“ da u Beogradu pokuša da osvoji ono što mu nedostake u kolekciji, a to je svetsko zlato!
      Iz plejade svetskih šampiona u Beogradu je Anžej Glida (Poljska) koji je zlato osvojio 2003. u Nikoziji. Rumun Joan Toman vicešampion sveta 2007. u Nikoziji i  Kinez Di Jin bronzani sa SP 2003. takođe u u Nikoziji zaključuju bogatu listu vlasnika  svetskih medalja koji će gađati u Beogradu...
      Osvajači torfeja sa EŠ u Beogradu pre nešto više od mesec dana Franuz Erik Delone, Nemac Tino Vencel i Čeh Jakub Tomecek gađaće ponovo u Kovilovu.
Interesantno da je prvih deset sa svetske rang liste u ovoj disciplini došli na SP: Ahileos (Kipar), Golding (Danska), Brovold (Norveška), Andreou (Kipar), Šomin (Rusija), Mek Grat (SAD), Bušhajm (Nemačka), Mavromatis (Grčka), Sihra (Češka) i Mitas (Grčka)!
     U juniorskoj konkurenciji, titulu iz Minhena 2010. neće braniti Džon Mek Grat (SAD) koji je sada senior, ali su još juniori i gađaće u Kovilovu vicešampion Raul Franko Bosteman (Čile) i bronzani Georgi Kazakos (Kipar). Osvajači juniorskih evropskih medalja iz Beograda u avgustu ove godine, evropski šampion i  svetski rekorder Aleksandar Zemlin (Rusija), srebrni Kazakos (Kipar) i bronzani Henri Sorvo (Finska) nalaz se na listi učesnika u konkurenciji omladinaca.

     U ovako probranom društvu naći će se i trojica naših reprezentativaca Jovan Amanović, Goran Stojadinović i Nenad Radović svi članovi kluba Novi Sad. Ukupno je prijavljeno175 strelaca u skitu, 124 seniora i 51 junior! Prvih 75 golubova gađaće u ponedeljak, još 50 u utorak a finale šestorice najboljih je u utorak 13 septembra od 16,15 časova.

9. septembar 2011.

SUSRETI U KOVILOVU

Daniel Spac inženjer firme Krighof

     Daniel Spac je diplomirani mašinski inženjer firme Krighof iz Nemačke, koja se upustila u nimalo lak zadatak, svojevrstan izaov, da velikom tandemu svetskog streljaštva na glinene golubove, firmama Peraci i Bereta preuzme deo tržišnog kolača.
Dobri poznavaoci prilika kažu da Krighof uživa visok ugled posebno u Americi  ali je problem što ova firma ima dosta skupe puške.
Na štandu u Kovilovu na Šampionatu sveta, sa Spacom je razgovarao Marko Ilić, srpski reprezentativac u disciplini trap, vicešampion Srbije ove godine i vlasnik firme Grof iz Kališta  kod Požarevca i osnivač istoimenog kluba. Grof je zastupnik mnogih prozvođača opreme i municije za sportsko i lovno streljaštvo. Zainteresovan je da saradnju sa Krighofom proširi ali i da proba njihovu pušku kao takmičar. Na preporuku autora ovih redova, koji je prisustvovao razgovoru da bi Ilić, kao reprezentativac, morao da dobije najmanju moguću cenu, Spac je u šali odgovorio:
- Naravno,  dobiće je pošto je i diler...
Razgovor se, potom, poveo o kvalitetu oružja, a Daniel Spac ima veoma interesantan komentar na ovu temu:
- Meni je, naravno, stalo da što više takmičara koristi  naše puške, ali mi je iznad svega važno  da strelac bude zadovoljan. Nije toliko bitno da li je puška Bereta, Peraci,  Krighov, ili nekog drugog prozvođača, suština  je da onaj ko je koristi ima maksimalno poverenje u nju, da kada gađa ona postaje deo njega, da reaguje na svaku njegovu komandu... U sportu se samo tako postižu dobri rezultati, a uloga moje firme je da u tome maksimalno pomognemo onome ko se odluči za pušku Krighof.Daniel Spac
Spac je ispričao i interesantnu priču o sistemima traninga u SAD i Velikoj Britaniji, čija je poenta da  za neuspehe i slabe rezultate nikada nisu krivi puška i municija nego strelac, kao i da skoro sve zavisi od mentalne snage takmičara:
- Specijalni, stručni treneri koji dobro poznaju psihologiju,  vrhunske strelce na treninzima, stavljaju u veoma složene, ponekad i surove, situacije, vređaju ih, viču na njih, podužu im adrenalin, dovode ih do besa...Moraju da gađaju i pod tim pritskom  bez greške. Puštaju im i filmove sa scenama koje su veoma brzo smenjuju, gde svaka akcija traje nekoliko sekundi... Sve je to u cilju, da strelac toliko izoštri koncentraciju da mu, kada dođe na takmičenje, ništa ne smeta na vatrenoj liniji, da je fokusiran samo na to da mora da pogodi svakog goluba. Uz to idu, naravno,  i  na desetine hiljada ispaljenih metaka i pogođenih golubova. U takvom sistemu važno je i da strelac bude apsolutno siguran da je puška vrhunska i da eventualna greška dolazi samo od njega.

9. septembar 2011.

Još tri svetska rekroda postavljena na SP u Kovilovu

Šampionka sveta u disciplini skit na Prvenstvu sveta u gađanju glinenih golubova u „Bg sportskom centru Kovilovo kraj Beograda“, postala je Nemica Kristina Vencel (devojačko Brinker) sa 98 golubova Kristina Vencl(74 i 24), dok su za srebro raspucavale Ning Vei (Kina) i Kimbreli Roud (SAD). Obe su završile sa 77 golubova. Kineskinja je imala u osnovnom deleu 73 i finale 24, a Roudova osnovni deo 72 i maksimalano finale 25. Smirenija je bila Kineskinja i pogodila osam dodatnih golubova i osvajila srebro, Amerikanka je promašila osmi i morala da se zadovolji bronzom..
U finale su se odmah plasirale Vencelova i Kipranka Andi Elefteriou sa po 74 goluba i izjednačenim svetskim rekordom osnovnog dela, kao i Kineskinja Vei sa 73 goluba. Za ostala tri mesta raspucalao je pet takmičarki. Prošle su Roud, Kaćuša Spada (Italija) i Sutija Jievšaloemit (Tajland), otpale su Lucija Mihalaće (Rumunija) i Šan Žang (Kina). Rumunka je, ipak, bila zadovoljna, sedmim mestom izvadila je olimpijsku vizu za London 2012.
Kineskinje su osvojile sa 214 golbova, uz svetski ekipni rekord i svetsko zlato, Italijanke sa 211 golubova su druge a Slovakinje sa 208 golubova treće u konkurenciji 15 reprezentacija.
- Zadovoljna sam kako sam gađala osvni deo, lepo je upisati se ponovo u knjigu svetskih rekorderki – rekla je Veneclova. – Finale od 24 goluba svako bi poželeo, ali nisam zadovoljna, napravila sam jednu grešku, moglo je da bude savršeno...Kristina Vencl
Šampionka Kristina Vencel je po profesiji vojnik i ima 30 godina. Vlasnica je olimpijske bronze iz Pekinga 2008. (pod devojačkim prezimenom Brinker), dva svetska zlata (Nikozija 2007. i Maribor 2009) kao i jednog evropskog srebra i dve brozne. Pobedila je u finalu Svetskog kupu u Pekingu 2009.
Kinskinja Ning Vei ima 29 godina, trenutno je broj jedan na svetskoj rang listi. Olimpijska je vicešampionka iz Atine 2004. svetska šampionka iz Nikozije 2003. i dvostruka vicešampionka iz Minhena 2010. i Nikozije 2007. Trostruka je pobednica u finalu Svetskog kupa i ima ček sedam zlatnih medalja sa svetskih kupova.
Kimberl Roud (32 godine), druga na svetskoj rang listi, je olimpijska vicešampionka uz Pekinga u  skitu, ali ima i dva zlata sa OI u dubl trapu (Atlanta 1996. i Atina 2004) i olimpijsku bronzu u ovoj disciplini iz Sidneja 2000. U skitu je osvojila svetsko zlato 2010. u Minhenu.  Ima i četiri zlata sa svetskih kupova.
Bio je ovo, ponovo,  dan za pamćenje jer su postavljena  još tri svetska rekorda i do sada je na ovom šamonatu sveta izjednačeno ili premašeno osam najboljih svetskih rezultata. Kineskinje su sa 216 golubova premašile sopstveni ekipni svetski rekord od 214 golubova sa  Šampionata sveta u Nikoziji 2007, dok su dva pojedinačna od 74 goluba izjednačile Kristin Vencel (Nemačka)  i Andri Elefteriou (Kipar). 
Vel and RoudOvaj svetski rekord, krug manje od apsolutnog do sada je postiglo 14 takmičarki, a među finalistkinjama u Beogradu bile su tri takmičarke sa ove liste: Ning Vei (Kina) koja je dva puta imala ovaj rezutat, Kimberli Roud (SAD) takođe dva puta sa  ovim rezultatom u karijeri i Kristina Vencel (Nemačka) koja je prvi put postavila svetski rekord pod muževljevim prezimenom. Pre toga ga je dva puta postavljala pod devojačkim prezimenom Brinker. Interesantno da je prvi put 74 goluba jedna dama „ubila“ na Svetskom kupu u Beogradu 2005. pa se Kovilovo i po ovome pamti...
U juniorskoj konkurenciji slavila je Ruskinja Natalija Vinogradova sa 71 golubom, druga je Lusi Anastasiou (Francuska) sa 68 a treća Morgan Kroft (SAD) takođe sa 68 golubova. One su raspucavale za srebro, Francuskinja je pogodila drugog goluba, Amerikanka promašila...U konkurenciji četiri ekipe Rusija je osvojila zlato sa 197 golubova, srebro je pripalo Velikoj Britaniji sa 193 (67), a bronza Amerikankama takođe sa 193 goluba ali slabijom zbirom poslednjih serija (65).

9. septembar 2011.

Risto Popov predsednik kluba Magnum iz Bogdanaca u Makedoniji debitovao kao sudija na SP u Beogradu

Makedonac Risto Popov, po profesiji carinik, kako kaže, iz stare jugoslovenske garde carinika, debitovao je na Šampionatu sveta u Beogradu kao internacionalni sudija a delegirao ga je Streljački savez za leteće mete Srbije čiji je predsednik Milan Šotra, ujedno i predsednik Organizacionog komiteta SP.
- Ovo je za mene dragoceno iskustvo i kruna dosadašnje sudijske karijere, ali da nije bilo prijatelja iz Streljačkog saveza za leteće mete Srbije nikada mi se ne bi ukazala ovakva šansa. Polagao sam za najviše sudijsko zvanje upravo na seminaru u Beogradu i to uz podršku direkora Streljačkog saveza za leteće mete Srbije Nedeljka Vajagića.  Sve sam platio sam. Kada sam sertifikat doneo u makedonski savez pitali su me ko mi je dozvolio da polažem. Umesto da budu srećni što je Makedonija dobila internacionalnog sudiju, ponašali su se   kao da sam im nešto ne daj Bože, ukrao – rekao je prilikom susreta u Kovilovu Risto Popov, inače predsednik Streljakog kluba Magnum u Bogdancima.
Popov je odlično pregrmeo vatreno krštenje i vodio je takmičenja blizu 20 grupa u trapu. Uhvatila ga je trema kada su došle druge dve discipline, skit i dubl trap, ali se i tu dobro snašao. Govori grčki  i dobro sarađuje sa sudijama iz Grčke i sa Kipra.Popov i Vajagis
- Sudio sam jednu grupu u kojoj se dogodilo da od šestorice strelaca u trapu, petorica zabeleže maksimalan rezultat od 25 golubova – dodao je Risto Popov.- Bio sam i u sudijskom timu koji je vodio takmičenje velikih zvezda, olimpijskih i svetskih šampiona,  kao na primer Rusu Alipovu i novom svetskom šampionu Italijanu Fabriciju i drugima. Uz sve to Šampionat sveta se održava na, za mene, najboljem strelištu u svetu. Izgradio ga je veliki znalac, za koga sa ponosom kažem da je i moj prijatelj, Milan Šotra. Na njemu je svaki detalj savršen. U razgovoru sa strelcima i trenerima, čujem samo komplimente na odlične uslove. Do sada je oboreno ili izjednačeno pet svetskih rekorda. Velika je čast biti deo tima koji prati ovakav vrhunski događaj a za to najveće zasluge, ponavljam, imaju i moji prijatelji iz Srbije.

9. septembar 2011.

Svi olimpijski šampioni od Atlante do Pekinga kao i prvaci sveta od 2001. do 2010. gađaće dubl trap na SP u Beogradu

Beograd je ovih dana centar svetskog streljaštva. U disciplini dubl trap na Šampionatu sveta u gađanju glinenih golubova u „Bg sportskom centru Kovilovo“ u subotu 10. septembra pojaviće se svi olimpijski šampioni od 1996. do 2008. kao i svi prvaci sveta od 2001. do 2010! Takve zvezde ni u jednom sportu nisu nikada do sada boravile u Beogradu...
 D Anelo    Olimpijski šampion iz Atlante i vicešampion iz Sidneja 2000. Mark Rasel (Australija) je najtrofejniji strelac koji se nalazi na listi učesnika. Ima i svetske titule iz Fanjana 1994. i Lime 1997. kao i vicešampionsku titulu iz Nikozije 2003.
      Gađaće i svi nosioci olimpijskih medalja iz Sidneja 2000. Ričard Folds (Velika Britanija), Rasel i Fahaid Aldehavi (Kuvajt).  
     Od atinskih osvajača olimpijskih medalja u Kovilovo su stigli  šampion Ahmed Al Maktum (Ujedinjeni Arapski Emirati) i vicešampion Rajavardhan Sing Ratore (Indija). Al Maktum ima i svetsku titulu iz Lonata 2005. a Ratore svetsku bronzu 2003. u Nikoziji.
      Ponovo će se sresti i strelci koji su se našli na pobedničkom postolju u Pekingu 2008.  Volton Eler (SAD), Frančesko D'Anjelo (Italija) i Binjuan Hu (Kina). Eler ima i svetsko zlato iz Nikozije 2003.  i vicešampion je sveta iz Lahtija 2002.  D'Anjelo je vlasnik i dva svetska zlata iz Maribora 2009. i Nikoziji 2007.  Hu može da se pohvali i sa dve svetake vicešampionske titule  i Zagreba 2006. i Nikozije 2007.  i svetskom bronzom iz Minhena 2010.Eler and Richmond
     Od ostalih svetskih šampiona,  prijavljen je branilac titule iz Minhena 2010. Džošua Ričmond (SAD) koji ima i juniorsko svetsko zlato 2005. i seniorsku svetsku bronzu iz Nikzije 2007.  Tu su i Vitali Fokev (Rusija) prvak sveta 2006. u Zagrebu, dvostruki šampion sveta 1999. u Tampereu i 2002. u Lahtiju  Italijan  Danijele Di Spinjo kao i zlatni iz Kaira 2001. Kuvajćanin Hamad Alafasi.  Rus Vitali Mosin vicešampin sveta iz Minhena Di Spignoprošle godine i Mađar Roland Gerebič vicešampion sveta 2001. u Kairu i bronzani 2006. u Zagrebu  pokušaće da se umešaju u borbe za svetske trofeje i pokvare račune favoritima...
    Na Evropskom šampionatu u Beogradu pre nešto više od mesec dana, medalje su osvojili Vitalij Fokev (Rusija), Ričard Folds (V. Britanija) i Danijele Di Spinjo (Italija).    

Prijavljeno je ukupno 77 strelaca, od toga 61 seniora i 16 juniora. Početak takmičenja je 9 časova, finale je u 15,45 časova. Ulaz na strelište u Kovilovu je besplatan.

 

8. septembar 2011.

Kineskinja Jingzi Liu nova svetska šampionka u trapu, na SP u Beogradu pala još dva svetska rekorda!

    Kineskinja Jingzi Liu nova je svetska šampionka u gađanju glinenih golubova – trap na Šampionatu sveta u „Bg sportskom centru Kovilovo“. Ona je sjajno gađala finale (23 goluba) i, iako je se plasirala u plej of tek posle raspucavanja, ubedljivo je osvjila sa 95 golubova (72 i 23) prvo mesto!
Srebna medalja pripala je Zuzani Štefecekovoj iz Slovačke sa 92 goluba (72 i 20) dok je bronzu osvojila Elena Tkač iz Rusije sa 90 golubova (73 i 17). Tkačova  je jedina odmah ušla u plej of sa najboljim rezultatom od 73 goluba, za preostalih pet mesta raspucavalo je sedam takmičarki. Trećim metkom su promašile i otpale Francuskinja Soze i Japanka Nakajama, a u finale su prošle Indijka Šagun Čoudhari, Jingzi Liu (Kina), Ketrin Skiner (Australija) i Kori Kogdel (SAD).
Četvrtim mestom sa 89 golubova (72 i 19) Indijka je osvojila i olimpijsku vozu za London 2012. Druga takmičrka koja nije imala vizu u finalu bila je Australijanka Skiner, ali je završila na petom mestu sa 89 golubova (92 i 17). Izgubila je vizu jer je imala slabiju drugu seriju u odnosu na Indijku (25:24). Finale im je bilo isto (po 17 golubova) kao i treća serija (po 24).
U Kovilovu su pala još dva svetska rekorda, posle tri u muškoj konkurenciji ovim oružjem. Reprezentacija Rusije osvojila je zlato sa 213 golubova i zbirom poslednjih serija 73, Francuskinje su druge takođe sa 213 golubova ali 72 u poslednjoj seriji. Oba rezultata su novi ekipni svetski rekordi. Stari su držale Italijanke sa 211 golubova sa SP u Mariboru 2009. Treće mesto pripalo je Kini sa 211 golubova, što je ravno starom svetskom rekordu! Četvrte su u konkrunciji 15 reprezentacije,  Australijanke sa 209 golubova.Champions
Finale nije bilo rezultatski kvlitetno, ali je bilo veoma uzbudljivo. Samo su Kineskinja i Slovakinja ubile 20 i više golubova.  Tragičar je bila Australijanka Skiner sa serijom od pet promašaja za redom, od 11. do 15. metka.
- Nisam zadovoljna kako sam gađala u finalu, iako je to bio najbolji rezultat – rekla je 40 – godišnja Jingzi Liu, kojoj je ovo druga svetska titula posle Nikozije 2007.- Promašila sam drugim i trećim metkom i trebalo mi je mnogo snage i koncentracije da se vratim u meč. Na sreću, do kraja je sve bilo besprekorno...
Liu ima i svetsko srebro iz Minhena prošle godine  a ovo strelište joj je srećno jer je u finalu Svetskog kupa 2007. u Beogradu osvojila bronzu. U ovom takmičenju ima i dva kristalna globusa za pobede u Izmiru 2010. i Pekingu 2009.
Štefecekova (27 godina) je olimpijska vicešampionka iz Pekinga 2008. i svetska šampionka iz Minhena 2010.  Dvostruka je evropska vicešampionka, poslednji put u Beogradu ove godine.
Tkačova (41 godina) je svetska prvakinja iz Lahtija 2002.  Ima evropsko zlato iz Zagreba 2001. kao i dva srebra i dve bronze, poslednju je osvojila u Beogradu pre nešto više od mesec dana.
Evropska šampionka iz Beograda ove godine Galvez iz Španije završila je na 13. mestu sa 70 golubova. Olimpijska šampionka iz Pekinga Finkinja Satu Makela - Nimela je bila tek 26. sa 69 golubova.
U konkurenciji juniorki (ne gađaju finale), pobedila je Džesika Džo Bimen (SAD) sa 70 golubova, dok su za preostale dve medalje raspucavale tri takmičarke sa po 68 golubova: Alesio Jezi (Italija), Safije Sariturk (Turska) i Keli Kugan (Australija). Prvim metkom sve su tri promašile, u drugoj seriji promašila je Italijanka i otpala. Australijanka i Turkinja su u novoj seriji obe promašile, potom obe pogodile i tek u trećoj seriji pala je odluka koja će osvojiti sjajniju medalju: Sariturk je pogodila, Kuganova promašila i vicešampionska titula otišla je u Tursku.
U ekipnoj konkurenciji juniorki najbolja od šest prijavljenih reprezentacija bila je SAD sa 201 golubom, srebro je pripala Italijankama sa 191 golubom, a bronza Češkoj sa 184 goluba!

 

 

8. septembar 2011.

Princ Al Maktum uživa na najboljem strelištu u svetu

Krunski princ Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Ahmad bin Mohamad bin Hašer Al Maktum, olimpijski šampion u dubl trapu iz Atine 2004. uživa  u Kovilovu! Došao je mnogo ranije na Šampionat sveta i trenirao svaki dan, a spski reprezentativac u skitu Goran Stojadinović se našalio:
- Ako ne puca makar jedan dan, postaje nervozan. Danas mu se zalomilo da su sva strelišta zauzeta, jer su trenrirale dame za trap, pa se samo šeta...
Ahmad Al Maktum iz vladarske porodice Al Maktuma,  ima 47 godina i veliki je prijatelj sa srpskim strelcima, pre svih sa srpskim rekorderom u trapu Predragom Šotrom. Počeo je da gađa tek u 34. godini ali je  veoma brzo izbio u sam svetski vrh. Princ Al Maktum
- Ovo je, a ne kažem to iz kurtoazije, jer zaista tako mislim, najbolje strelište u svetu. Veliko mi je zadovoljstvo da na njemu gađam. Vežu me i lepe uspomene jer sam na Svetskom kupu u Beogradu 2005. osvojio zlatnu medalju - rekao je princ Ahmad Al Maktum, koji  je pravi narodski čovek, druži se i razgovora sa svima, uvek nasmejan i spreman za šalu.
Svojevremeno je rekao Milanu Šotri, predsedniku Organizacinog komiteta Svetskog prvenstva koji je osmislio ovaj objekat da bi ga najradije, da može preselio u Ujedinjene Arapske Emirate. Najveći uspeh u karijeri  mu je zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Atini 2004. prva  i za sada jedina u istoriji sporta Ujedinjenih Arapskih Emirata. Učestvovao je i na OI u Sidneju 2000. i na OI u Pekingu 2008. sa rođacima Saedom bin Maktum Al Maktumom (gađao skit) i Latifom bin Ahmad Al Maktum (konjički sport).
Sa autorom ovih redova potsetio se atinskog uspeha, kada je sa 189 golubova izjednačio olimpijski rekord finala a sa 144 goluba postavio olimpijski rekord osnovnog dela u dubl trapu posle čega je nastala invazija njegovih rođaka na strelište koje je za tili čas bilo puno nasmejanih i razdraganih ljudi pod burnusima okupljenih da proslave najveći uspeh sporta male, ali prebogate zemlje. U Atini je osvao i četvrto mesto u trapu.
Ima i svetsku titulu u dubl trapu iz Lonata 2005. Bio je 4. na SP u Nikoziji 2003.  Osvojio je kristalni globus ISSF u finalu Sveskog kupa u Rimu 2003. u dubl trapu a u ovm prestižnom takmičenju ima bronz iz Nikozije 2003. Pobeđivao je ukupno četiri puta na Svetskim kupovima i rado se seća uspeha u Beogradu 2005. Sa Azijskih igara ima zlato u dubl trapu iz Kuala Lumpura 2004. i srebro u trapu na istom takmičenju. Jedan je od retkih strelaca u svetu koji je pucao sve tri discipline – trap, dubl trap i skit. U skitu ima 73. mesto na Svetskom kupu u Atlanti 1996.
Bio je i šampion UAE u skvošu.

7. septembar 2011.

Atomska konkurencija u trapu za dame, legendarni italijanski šampion Enio Matareli gost  Milana Šotre

      Trećeg dana Šampinata sveta u streljaštvu u gađanju glinenih golubova – trap, skit i dubl trap, strelište u „Bg sportskom centru Kovilovo“ okupirala su dame. Na programu je bio zvanični trening za seniorke  i juniorke u disciplini trap. Takmičenje je 7. septembra, u ovoj disciplini gađaju obe konkurencije po 75 golubova, potom šest najboljih seniorki ide u finale (od 17,45 časova) i boriće se za medalje i jednu olimpijsku vizu. Juniorke ne gađaju finale.  Prijavljene su 73 seniorke i 29 juniorki. Početak je u 9 časova.
Matarelli i SotraUčestvovaće šampionke sveta sa tri poslednja prvenstva – Zuzana Štefecekova (Slovačka) iz Minhena 2010, Džesika Rosi (Italija) iz Maribora 2009. i Kineskinja Jingzi Liu iz Nikozije 2007. Tu su i dve Ruskinje koje mogu da se podiče svetskim titulama Elena Tkač (Lahti 2002.) i Irina Laričeva (Kairo 2001). Gađaće i Italijanka Debora Gelisio šampionka sveta  iz Lonata 2005.  Kineskinja Liu ima i svetsko srebro iz Minhena 2010. a Rosijeva bronzu sa ovog takmičenja, što znači da sve tri osvajačice svetskih medalja prošle godine izlaze na vatrenu liniju u Kovilovu...
Ovde su i olimpijske šampionke Satu Makela – Numela (Finska) iz Pekinga 2008.  Suzana Baloh (Australija) iz Atine 2004. i Diana Gudženeviciute (Litvanije) iz Sidneja 2000.  Tu su i dve olimpijske vicešampionke -  Suzana Štefecekova iz Pekinga 2008. i Dalfin Rasine (Francuska) iz Sidneja 2000. kao i  dve vlasnice olimpijskih bronzi  Kori Kogdel (SAD) iz Pekinga 2008. i Gao E (Kina) iz Sidneja 2000.
Fatima Galvez (Španija), Debora Geliso (Italija) i Elena Tkač (Rusija) koje su pre mesec dana u Beogradu osvojile evropske medalje, ponovo će „ukrstiti puške“... Atomska konkurencija  obećava fantastično finale...Matarelli Cikoti Sotra
I dok su treneri „šacovali“ kako trenirju rivalke, dva stara prijatelja Enio Matareli  iz Italije i Milan Šotra predsednik Organzacionog komiteta Šampionata sveta su evocirali uspomene na druženja širom sveta.
- Rekao mi je sa suzama u očima da smo se zajedno radovali našim uspesima, ali i tugovali kada ne bi išlo kako smo očekivali. On je dosegao olimpijske i svetske visine i u sportu i u poslu jer je napravio fabriku koja prozvodi najbolje mašine za izbacivanje golubova, koje imam i na ovom strelištu. Nisam ni ja nezadovoljan – napravio sam najbolje strelište na svetu a mnogo mi je pomogao i Enio, ali i drugi prijatelji iz ovog sporta, dragocenim savetima – pričao je Milan Šotra ispraćajući Matarelija.
Enio Matareli  je olimpijski šampion u trapu iz Tokija 1964. i dvostruki šampiona sveta 1961. u Oslu i 1969. u San Sebastijanu. Bio je treći na SP u Melburnu 1973. Osvojio je evropsko zlato u Bolonji 1964.  Bio je počasni gost na dodeli medalja u trapu i skoro se rasplakao kada je uručio buket novom svetskom šampionu, zemljaku Masimu Fabriciju... Lepe trenutke u društvu dva veterana svetskog streljaštva Milana Šotre i Enija Matarelija proveo je i Nerio Cikoti iz fabrike municije Baskijeri – Pelagri, jednog od najuglednijih  proizvođača sportskih i lovačkih patrona u svetu.

6. septembar 2011.

Smiljanić 23. junior u svetu, Nedić 122. senior, tri svetska rekorda postignuta u Kovilovu!

Srpski junior Nemanja Smiljanić, član Grofa iz Kališta kod Požarevca, osvojio sa 115 golubova (24, 23, 22, 23, 23) odlično 23. mesto drugog dana  Šampionata sveta u gađanju glinenih golubova u disciplini trap na strelištu „Bg sportskog centra Kovilovo“ kada su postignuta tri svetska seniorska rekorda u ovoj diciplini: Italijan Masimo Fabrici je sa 125 golubova u osnovnom delu izjednačio apsolutni  svetski rekord koji drže sedmorica strelaca, potom je sa 149 golbova izjednačio svetski rekord finala koji drži ChampionNemac Kirsten Bindrič sa EŠ u Nikoziji 2008.  a reprezentacija Italije (Fabrici, Pelielo, Vigano) je sa 369 golubova za jednog goluba popravila svetski rekord koje su držale  četiri reprezentacije (Italija sa SP u Nikoziji 1995, Kuvajt sa SP u Nikoziji 2007, Češka i Rusija sa EŠ u Beogradu ove godine).
Favrici, kome je ovo drugi put da postiže apsolutni svetski rekord osnovnog dela od 125 golubova (prvi put je to uradio na Svetksom kupu u Minhenu 2009), je  osvojio zlatnu medalju sa 149 golubova (125 i 24), drugo mesto pripalo je Davidu Kostleckom (Češka) sa 146 (122 i 25), a treće Stefanu Klemenu (Francuska) sa 145 golubova (122 i 23). Klemen je osvojio i olimpijsku vizu za London.  U finalu su gađala čak tri svetske rekordera osnovnog dela, uz Fabricija na listi su još Kostelecki i Pelielo (Italija).
Masimo Fabrici (ima 34 godina, po zanimanju je karabinjer)   je bio šampion sveta  u Lonatu 2005. i vicešampion u Mariboru 2009.. Ima i dva juniorska zlata sa EŠ. David Kosteleceki je olimpijski šampion iz Pekinga 2008. i evropski šampion iz Lonata 2002. Na EŠ u Beogradu pre mesec dana bio je treći.  Klemen ima srebro sa EŠ u Granadi 2007.  Najtrofejniji učesnik finala bio je Italijan Đovani Pelielo, koji je osvojio četvrto mesto: olimpijski vicešampion 2004. i 2008, bronzani 2000, trostruki prvak sveta (Barselona 1998, Lima 1997. i Nikozija 1995), dvostruki sveski vicešampion i vlasnik jedne svetske bronze i četvorostruki evropski vicešampion...Smiljanic
- Izvanredno finale kome je prethodila i velika borba da se u njega uđe – komentar je selektora srpske reprezentacije Dejana Mihajlovića.- Očekivalo se raspucavanje sa rezultatom od 123 goluba, ali je poslednja serija skoro kod svih strelaca bila nešto slabija pa se raspucavalo sa 122 goluba. Naši strelci su podbacili, daleko su slabije gađali nego na EŠ. Jedino je Nemanja Smiljanić bio na nivou očekivanja i imao je dva kruga manje nego na EŠ kada je osvojio 13. mesto.  Ima za njega vremena, još tri godine je junior i svako ovakvo veliko takmičenje je dragoceno za sticanje iskustva.
Koliko dobri uslovi u ovom sportu znače za rezultate, govri i podatak koji je izneo Pera Nedić, naš najbolje plasirani senior:
- Strelci iz samog svetskog vrha godišnje ispale od 40.000 do 60.000 metaka. Neki imaju i strelišta u svom dvorištu i samo se bave streljaštvom. Mi jedva ispucamo u sezoni 6.000 metaka. U tim relacijama treba ocenjivati i naše plasmane... Cena kutije od 100 metaka je oko 200 evra. Mislim da smo se malo preopteretili i značajem takmičenja ali i na četvorodnevnim treninzima gde smo stalno gađali po 125 golubova. Pred EŠ smo imali pripreme, pa potom četiri dana odmora. Sada se sve sabilo u sedam dana.
U finale su se odmah plasirali Fabrici i Poljak Vojtasjevič sa 125, odnosno 124 goluba. Za četiri preostala mesta raspucavali su sedmorica strelaca. Prošli su Vigano i Pelielo iz Italije, Klemen iz Franuske i Kostelecki. Otpali su Pinero iz Dominikanske republike, Solar iz Mađarske i Fernandez iz Španije.  U finalu, Kostelcki je promašio poslednjeg goluba ali nije ugrozio srebro. Klemen se sa Vojtajsevičem borio za olimpijsku vizu, ali je Poljak očajno gađao finale...
Italijani su osvojio ekipno zlato i utorak je bio njihov dan- imaju dve titule, tri svetska rekorda i tri učesnika finala...
U juniorskom takmičenju (ne gađaju finale) trijumfovao jeTatal Alrašidi iz Kuvajta sa 122 goluba, srebro je osvojio Novozelanđanin Alen Džek Norvud sa 121, dok su za brnzu raspucavala četvorica strelaca sa po 120 golubava i najsmireniji je bio Maksim Smikov iz Rusije.
Rezultati, Šampionat sveta u gađanju glinenih golubova – trap, seniori: 1. Masimo Fabrici (Italija) 149 – izjednačen svetski rekord (125 – izjednačen svetski rekord + 24), 2. David Kostelecki (Češka) 148 (122 i 24), 3. Stefan Klemen (Fransuka) 145 (122 i 23)...122. Pera Nedič 108 (20, 23, 23, 20,22), 127. Zoran Lukić 106 (21, 19, 20, 23, 23), 131. Marko Ilić 102 (19, 21, 21, 21, 20) itd. Ukupno 138 učesnika.
Ekipno: Italija 369 – svetski rekord, 2. Češka 262, 3. Velika Britanija 359...31. Srbija 316 golubova.
Juniori: 1. Tatal Alrašid (Kuvajt) 122, 2. Alen Džek Norvud (Novi Zeland) 121, 3. Maksim Smikov (Rusija) 120...23. Nemanja Smiljanić 115 (24, 23, 22, 23, 23)...58. Zoran Jakšić 93 (19, 15, 21, 17, 21) itd. Ukupno 59 juniora.
Ekipno (Srbija nije imala reprezentaciju): 1. Rusija 366, 2. Italija 356, 3. Češka 349 itd. Ukuno13 zemalja.